ÁTLAGOS EBÉD ÖTLETEK
Állandó kérdés, akár gyerek mellett, akár nyugdíjasan, akár szabi alatt, hogy mit főzzünk. Gondoltam, megosztom, én ma mit csináltam - így kezdtem ezt a blogot nem túl sok bátorsággal, 2016.08.16-án.
Mivel jómagam gluténérzékeny vagyok és ezt 12 éve szigorúan be is tartom, itthon búzaliszt nincs. Így hát, amit egyébként búzaliszttel kellene csinálni, rizslisztet, kukoricalisztet, burgonya vagy kukorica keményítőt használok. Az egészségesek használják csak nyugodtan a búzát, vagy amihez kedvük van!
A gluténérzékenység általában úgy kezdődik, hogy az ember elkezd fogyni. Javulás reményében és a vérképe javítása érdekében hallgat a gasztroenterológusára, s belefog a diétába, amit próbál betartani - bár kis hazánkban elég sok a hátráltató és/vagy akadályozó tényező. Nálam eltelt egy év, a kontroll vizsgálaton azt kérdezte a doktornőm: Timi, Te nem diétázol? - még akkor is 8szoros volt a véremben az a bizonyos antitest, amit a glutén miatt termel a szervezetem védekezésként. A 2. éves kontrollon már az hangzott el: Timi, csak így tovább! Szóval ezzel nem érdemes viccelni, stikában enni ezt-azt, úgyis kiderül, főleg, mikor hirtelen a wc-re kerülsz... :(
Ebédelni mindenki szeret. A nap fő pontja, a közepe, ha nem is reggelizel, ebédelni kell! Aztán lehet ebből vacsora is, de - ugye - azt szokták javasolni/mondani, hogy a napi egy fő étkezés meg kell, hogy legyen, ami azt jelenti, hogy meleg étel kerüljön a tányérra. Ezt próbálom ebben a fejezetben színesebbé varázsolni, úgy, hogy baba mellett nincs idő mindig mindenre!