Cukkini csirkemájjal


Amikor boltban megvásárolom az húsokat, mert már mondjuk nincs semmi a mélyhűtőben, gondolok a babácskámra, s veszek csirkemájat, filézett felsőcombot és természetesen csirkemellet. Otthon mindezt, vagy ezekből egy jó adagot a gyereknek teszek el a frigóba, kiporciózva, ahogy kb eszik egy alkalommal. Ld. csirkemájat egyenként zacsiban vagy mini műanyag dobozban teszem el.
Most egyet kiengedtem s olajon - szigorúan só nélkül - megpirítom. Nemrég csináltam egy kis különleges olajat, egy fél literes flakonban, ami azt jelenti, hogy egy fokhagyma gerezdet apró csikokban betoltam az aljára és mivel a petrezselymemből nem lett más csak a zöldje, így egy csokor apróra vágott petrezselyemzöldet is betuszkoltam, így öntöttem fel tiszta napraforgó olajjal - pár nap és be is érik. Nos, ez a májhoz tökéletes, mivel sózni nem lehet, nehogy keményedjen, a fűszerolaj méltán megteszi a hatását és ízt ad a májnak. Pár perc alatt megpirul, kiveszem, szilvián hagyom pihenni.
Idén nagyon bejött a cukkini a kertben, lassan már a télre való eltevésén filózok, hogyan lehetne... A máj alatt megmaradt olajra pakolom a megmosott, meghámozott, kimagozott, felkockázott, újra megmosott cukkinit és felöntöm forró vízzel, hogy éppen ellepje. Teszek bele egy kanálnyi margarint és 2-3 babérlevelet, sót. Ennek sem kell 10 perc és hamarabb megvan, mint egy krumpli főzése. A víz is pikkpakk eltűnik, besűrűsödik szinte szósznak. Először mindezt a májacskával összemixeltem, higítom felforrt-lehűlt vízzel, ámde Bettinám nem eszi. Meg se kóstolja. Aztán mondom, jól van, én ma nem főztem mást, próbáljuk meg darabosan. Kisvilla, darabos cukkini és májacska apránként hozzá - nyomja két pofára! Szuper!
A kisasszony nagylányra váltott, a botmixert is elrakhatom! És ahogy látjátok, kezdi a villa használatot is magáéva tenni. Öröm és boldottá! :)

