Lazacos rizottó


Köret vagy egy könnyen elkészíthető egytálétel. Rizs, lazac és néhány zöldség kell csupán.
Bő, sós forró vízbe raktam egy kb. 3dl-nyi bögre rizst, közben raktam a vízbe kakukkfüvet és egy tk vajat, majd fél óra alatt megfőztem. Amikor puha lett és kissé megszívta már magát, hideg vízzel átmostam szűrőben és hagytam lecsepegni. Karácsony előtt a legtöbb boltban kaphatóak lazac szeletek, vagy egy-egy darab lazac hús. Én a darabosat választottam most, elméletileg filé, bőrrel - szépen körömmel megfogva le lehet húzni a bőrét, szeletelésnél pedig fennakad az esetlegesen benne maradt szálka.
Serpenyőben olvasztottam 3-4 tk teavajat és ezen pirítottam a hal husimat, amíg egy kis pírt kapott. Sóztam, enyhén borsoztam, majd adtam hozzá egy kicsi konzerv Bonduelle kukoricát (előzőleg átmostam szűrőben) és egy fél üveg borsót (már puha, előkészített, kb 250g-nyi). Ahogy átmelegedett adtam még hozzá 2-3 tk teavajat pluszban, mert ezek szeretik felszívni magukat zsiradékkal és ha már zsiradék, akkor vmi finomítottat válasszunk! Néhány kavarás után, frissen fogyasztható.
Mondanom sem kell, ugye, hogy ez is tele van mindenféle jó dologgal: kiváló fehérje-, vitamin és ásványi anyag forrás (kálium, cink, vas, szelén és B12), a legfontosabb omega-3 zsírsav tartalmú ételünk, vmint az astaxantin tartalma állítólag 550x erősebb, mint a sima E-vitamin. Szóval ha nem is heti, két heti rendszerességgel, de érdemes beépíteni az étrendbe. Egészségetekre! :)