Saláták


Saláták - színes zöldségek, levelek, lapuk, gyümölcsök, sajtok, szaftok, olajok, tejfölök, egyszóval, ami csak eszedbe jut, vagy ami van otthon és friss, aprítható, szeletelhető, natúr vagy fűszeresen, keverd össze és már kész is. Lehet egy fincsi vacsi, lehet egy ebéd kiegészítése, egy a lényege: egészséges. Persze ezen is lehetne vitatkozni, hogy ki honnan szerzi be, mennyire génmódosított a mai világban a boltból vagy zöldségestől beszerzett alapanyag, vagy csak és kizárólag az a bio, amit a saját kertedből kiszedtél a földből és nem rágcsálta meg a növekedés közben semmi. No és akkor nem trágyázta be ki tudja mit evő macska a földet, vagy a szomszéd permetlevéből nem jutott-e a földedre... sok összetevős, bele se menjünk. Azt hisszük jót eszünk, tehát jót eszünk! De nem ? :)
Fenti képek fetás-paradicsomos-tvpaprikás-rukkolás-vöröshagymás before és after a keveréshez képest. Mondanom sem kell, hogy a feta viszi a prímet az ízeknél. Ha tehetem, salátába mindig kétféle paradicsomot használok, amíg nincs saját a kertemben, mert ezek a bolti, maréknyi nagyságú paradicsomok íze nagyjából a vízhez hasonló. Ezért vagy koktél- vagy szilvaparadicsomot (vagy amit találok) keverek közéjük, hozzák csak elő egymásból a reakcióikat.
Lenti képekből, balról az első: sima fejes salátás, paradicsomos és mozzarella golyós kis oregánóval és olívaolajjal. A második jóval gazdagabb alapanyagokban, úgynevezett "3 salátás", 3 féle salátából készült (sima saláta, jégsaláta és színes levelű saláta), kétféle paradicsomból (sima és koktél), kígyóuborkából és csemege uborkából, olajbogyóból, kukoricából és zöldhagymából, szintén olívaolajjal fényezve.


Btw: vmi zöld (saláta) és vmi piros (paradicsom) - szinte kötelező, aztán jön a fantázia, mi van a hűtőben, kamrában, mit találtam a boltban, stb. bőven lehet játszani a zöldséges-gyümölcsös pulttal. Hogy mi illik össze, egyéni, szubjektív. Azt mondom, próbáld ki a vöröshagymát a nektarinnal. Vaaagy az olívabogyót a parenyicával. Vagy bármi, amire kíváncsi lennél. Max. kiválogatod és megeszed külön! :D Akkor ott van még a vmi fehér, tehát feta/mozzarella/chedar, vagy bárminemű fincsike sajtika, füstölve hmm - imádom mindet :) -, akár natúr, akár fényesítve olívaolajjal, vagy krémesítve natúr joghurttal, tejföllel, íróval, vagy hasonlókkal, pompás és egészséges ételt varázsol egy kis/nagy krigliben a kezünk közé, amit bizony habzsolva percek alatt eltüntethetsz.
Ezt ám igazán az egészségetekre kívánom! Tessék improvizálni, jó lesz! Jó étvágyat! :)