Túrós gombóc


Fontos a cím: szilvás gombóc, mert szilva van a közepén, ez túrós gombóc, mert túró van a közepén. Nem az egész gombóc tömör és abba van beépítve némi túrómorzsa!!!
Szóval: héjában és sós vízben főtt burgonya, legalább 6db közepes vagy nagy krumpli, bár ez is szubjektív. Amikor már jó puha, hideg vízzel lelocsolni, megvármi míg kihűl, lehúzni róla a héját, kivágni a nem szép részeket és mindegyiket átnyomni egy krumplinyomón. Ez az előkészület. Ha így van egy kilónyi tört burgonyánk, neki is láthatunk. Kb. egyharmadannyi liszttel (330g), egy tojással, 200 g porcukorral, 3 ek kókusz olajjal (felmelegített, langyos minőségében) kezdtem gyúrni. Nálam a liszt - mivel a rizslisztet már próbáltam - most NutriFree kenyérliszt volt, mivel egyre inkább tapasztalom, hogy a kenyérlisztek mivel összetettebbek, többféle lisztből készült mix, így sokkal finomabbak belőle a dolgok, pl. a palacsinta is!
Előkészítettem egy asztalt a nyújtós dolgokkal, nekem szilikonlapom van és sodrófám, aminek a két végén mm-s le-feltehető segítség - most az 5mm-est használtam, a szilikont pedig rizsliszttel szórtam, közben is folyamatosan rizsliszteztem a fát és a lapot is. Mikor már szép gömbölyű volt a krumplis tésztám, kisebb golyót vettem belőle, rizsliszteztem és el kezdtem kinyújtani. Tök mindegy az alakja, ahogy sikerül fel-le és jobbra-balra, lényeg, hogy tudj belőle négyzeteket kivágni, a szélei mennek bele a következő nyújtanivaló golyóba.
A túrót is előkészítettem, 250grammnyit egy villával összetörtem, raktam bele 2 tojássárgáját, egy pici fahéjat, 2 ek tejfölt és 2 ek kristálycukrot. Jól kikevertem és várta egy tálban, hogy a tésztából meglegyenek a négyzeteim. Amikor már itt jártam, kb 5x6cm négyzeteim közepére egy teáskanálnyi túrót raktam, majd két egymás mellett lévő csücsköt nyomkodtam előbb össze, úgy a többi szomszédot - így kevésbé volt esélye, hogy kárba vesszen a beleszánt túró. A két ujjaddal úgy kell viselkedni, mintha szemöldökcsipesz lennél, apró, sok mozdulattal (hogy ne fájjon), hogy ne szakadjon a tészta és megmaradjon minden, ami fontos. Így kicsit fura alakot fogsz kapni, ezt ügyesen viszonylag kerek formáig kell összecsipkedni és nyomkodni, a vízben a főzés a többit elintézi. Ha kész volt 10 golyó, felforrt, szigorúan bugyogó vízbe dobáltam őket. Kis idő elteltével feljöttek a víz tetejére, még 5 percet adtam a megfőzésének, ezalatt az 5 perc alatt zsemlemorzsát néhány evőkanál pálmaolajjal és porcukorral felmelegítettem és megpirítottam. A megfőtt golyóimat jól meghempergettem ebben és mehetett a tányérra. Igény szerint még porcukrozható, vagy tejföl-porcukor eleggyel fogyasztható pukkadásig! :D