Muszaka avagy rakott padlizsán

Nagyon-nagyon-nagyon köszönöm a legfrissebb főnökasszonyomnak ezt az ötletet, életemben nem ettem még, muszáj volt kipróbálnom... és nem tudunk leállni! Miért nem éreztem én eddig ezt az ízbombát? Görög. Jobb, mint egy gyros. Pedig az se kutya! Muszáj kipróbálnotok!!!

Nostehát:

- 7-8 db hasonlóan közepes méretű burgonyát héjában megfőztem kb. 35 perc alatt, hogy ne legyen túl puha, lehidegvizeltem, hogy könnyen lehúzható legyen a héja, meghámoztam, majd 1-2 cm vastag szeletekre szeltem. Sütőpapírral kibélelt tepsiben elfektettem őket egymás mellett sorjázva, bekentem olajjal és megsóztam, majd a 200 fokos előmelegített sütőben 25 percet sütöttem.

- 2 db padlizsánt alaposan megmostam, a szár résznél levágtam kicsit és ezt is hosszában kb. 2 cm vastag szeletekre szeltem. Ugyanazt csináltam mint a krumplival, csak ez borsot is kapott, 200 fok 25 perc.

- fél kg darált sertés húst besóztam (marha vagy bárány hús még jobb), serpenyőben vajat olvasztottam és 2 kisebb fej vöröshagymát apróra vágva és egy nagyobb fej fokhagymát hozzáreszelve el kezdtem pirítani, mikor serceg jöhet hozzá a darált hús. Kapott borsot, őrölt köményt és fahéjat! Jól elkevertem. Ez után kap 2 ek. paradicsompürét és 1 ek. cukrot, majd ezzel is jól elkevertem, egy viszonylag sűrűbb húsmasszát kaptam. Aki nem bababarát verziót csinál, kipróbálhatja, hogy kb. 1,5 dl vörösbort is tesz a húshoz.

- besamel: először felmelegítettem fél liter tejet. Egy kisebb lábasban 50g teavajat felolvasztottam, 5 ek rizslisztet tettem bele, mikor sűrűsödött a tűzön, akkor öntöttem bele apránként a meleg tejet. Rizsliszttel kicsit több folyadék kellett, így én még hozzáöntöttem kb. 1,5 dl tejet. Míg lassú tűzön összeért, kapott egy kis borsot és reszeltem bele szerencsediót, ami igazából szerecsendió! :)

No már most, ha mindezekkel megvagy, jöhet a lényeg:

Egy magas tepsinek az alját kikentem teavajjal, alulra jött a krumpli fele, rá egy kis húsmassza fele, aztán a padlizsán fele és jöhet a besamel fele. Aztán még egyszer ugyanez és a tetejére ízlés szerint, tehát jó vastagon trappista sajtot reszeltem. Addig sütöm, míg azt nem látom: HOPP, szép pirosra pirult és istenien összehangolódtak az ízek, az imák, meg a szerelmek. Én szerelmes is lettem. Imádom. Bettinám is 2x evett belőle! Szóval, lehet, hogy úgy tűnik, sok vele a macera, de hát csúszik nagyon! Próbáljátok ki, ha tehetitek. Egészségetekre!

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el